Een nieuwe of tweedehandse auto importeren vanuit Duitsland – Alles wat je wil weten!

Nu we al een eindje gevorderd zijn in de 21e eeuw, durven we ook zo stilaan echt spreken van een Europese Unie. Vroeger leek dat verenigde Europa zich hoofdzakelijk ver van huis af te spelen. Maar inmiddels zijn er toch wel enkele zaken daadwerkelijk vereenvoudigd, en we zien het effect ervan duidelijk. Je hoeft geen urenlang meer aan een grensovergang te wachten, de meeste landen van de Unie hebben dezelfde munteenheid, en je kan ook iets in het buitenland kopen voor ongeveer dezelfde prijs als in je eigen land.

Mercedes voortuig invoeren vanuit Duitsland internationaal

Van dat “ongeveer dezelfde prijs” kan je handig gebruik maken als je een auto wenst te kopen in Duitsland. Dat “zelfde” mag je trouwens gerust nuanceren. Auto-import van Duitsland naar Nederland kan je een kostenbesparing opleveren van niet minder dan 40%. Voor dat bedrag krijg je ook heel wat meer. Duitse auto’s zijn namelijk vaak veel uitgebreider en luxueuzer uitgerust dan wat er op de Nederlandse markt te krijgen is.

Ruim 6,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder waren in 2014 eigenaar van een personenauto. In Duitsland was dit aantal in hetzelfde jaar 39,71 miljoen. Dat is het zesvoudige. Zoveel meer keuze heb je als je naar Duitsland kijkt voor de aankoop van een nieuwe of gebruikte importauto.

De bewering gaat niet op dat dit land te ver weg ligt. Inwoners van Roermond, Venlo of Enschede hebben het natuurlijk het gemakkelijkst, doch zelfs de afstand tussen Sluis en Aken kan je in ongeveer 2,5 uurtjes overbruggen. De kilometers mogen dan ook geen excuus zijn om jezelf een leuke auto te gunnen voor een interessante prijs.

Nog steeds niet overtuigd? Weet dan dat de garantie op auto’s uit Duitsland ook in Nederland geldig blijft. Alle Europese merken bieden tegenwoordig een Europees geldende garantie aan. En tenslotte kan je voor een jonge import-auto gemiddeld 30% minder BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) betalen dan voor een nieuwe auto in Nederland.

Aanbevolen dienst: auto importeren uit Duitsland 

Een stappenplan zonder rompslomp

Vind je de auto van je dromen, dan dien je hem naar huis te krijgen. Dat is best wel een uitdaging. Daarom bieden gespecialiseerde firma’s zoals Importautos.nl, VDS Automotive en het ANVW een handig stappenplan en vele relevante tips aan. Natuurlijk doen ze dat niet gratis, maar de prijs kan niettemin meevallen omdat zij eventueel nog met jouw verkoper onderhandelen om een lagere prijs te bedingen, en omdat ze aanzienlijke BPM-kortingen kunnen realiseren.

Het grote voordeel van een gespecialiseerde firma is dat deze uitgebreide ervaring heeft. Als het verkeerd loopt (en dat kan jammer genoeg voorvallen), zit jij niet met de administratieve rompslomp. Treden er problemen op met jouw auto, dan zal je mogelijk iets langer moeten wachten dan voorzien, maar de firma doet er dan alles aan om er voor te zorgen dat de reis van het buitenland naar Nederland voorspoedig verloopt, en dat jouw auto zo dicht mogelijk bij jouw voordeur aankomt.

Zelf doen

Natuurlijk kan je de ganse onderneming ook op eigen houtje doen, zeker als je een aardig mondje Duits spreekt, en goed vertrouwd bent met de gewoonten van het Germaanse volk. Een van de belangrijkste kosten om een auto te importeren, is de reis naar Duitsland en het transporteren van de auto naar Nederland. Je kan van de nood een deugd maken, een vakantie daarheen plannen, en met je nieuwe karretje terug naar huis rijden.

Surfen naar nieuwe of gebruikte wagens

Hier volgen enkele adressen in Duitsland waar je een keuze kan maken voor een nieuwe auto:

 • Volkswagen is reusachtig geworden. Het is indrukwekkend als je bedenkt dat ze oorspronkelijk slechts begonnen zijn met hun kevertje. Hier vind je niet alleen VW’s, maar ook directe links naar Audi, Bugatti, Lamborghini, Ducati, Škoda, Seat, Cupra, Bentley, Porsche, Scania en MAN. Op hun website bieden ze ook tweedehandsmodellen aan.
 • Net zoals Volkswagen is Opel een van oorsprong Duits merk. Op de Duitse Opel-website kan je je vergapen aan de nieuwe Corsa’s en Astra’s, evenals vele andere modellen. Ook zij bieden tweedehands auto’s aan.
 • Het klinkt misschien wat ongewoon dat je een niet-Duits merk zou kopen in Duitsland, maar mogelijk vind je jouw gading als je zoekt op de Duitse Renault website. Ook hier kan je terecht voor zowel een nieuwe auto als een tweedehandsmodel.
 • Ford is een van de grootste autobouwers ter wereld. Je vindt op de Duitse Ford-website een ruime keuze modellen van de Ford modellen Ka, Fiesta, Focus, Kuga, Mustang, en andere.
 • Toyota Duitsland is fier op de hybriden in hun aanbod. Deze firma koopt ook je huidige auto over als je dat wenst. Wil je graag een Auris, Yaris, Corolla of Aygo met accessoires die je in Nederland niet zo gemakkelijk kan krijgen, dan kan Toyota Duitsland de oplossing zijn.

Dan zijn er nog een massa sites waar men tweedehandsauto’s aanbiedt, sommigen zo goed als nieuw.

 • automarkt.de is de grootste aanbieder. Op hun website vind je snel je weg naar de diverse modellen.
 • Autoscout24 is in Nederland goed bekend, maar er bestaat ook een Duitse Autoscout24-tegenhanger
 • Ook mobile.de biedt een veelvoud aan modellen aan.
 • Tenslotte is er nog de website van Auto Bild, goed bekend door het gelijknamige weekblad. Zij werken samen met Autoscout24, dus het kan voorkomen dat je bij het surfen op hun site een déjà-vu krijgt.

Het model van je dromen gevonden!

Heb je een betrouwbare Duitse verkoper gevonden, en hebben jullie een prijs overeengekomen? Uitstekend! Dan zijn er nog enkele niet te onderschatten formaliteiten af te wikkelen.

 • Is er ook een aankoopkeuring gebeurd? Dit mag je echt wel eisen. Slechts met een volledige aankoopkeuring bij DEKRA (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein), TÜV (Technischer Überwachungsverein) en/of GTU (Gesellschaft für technische Überwachung) kan je 100% zeker zijn van een goede auto.
 • Dan is het nu “alleen nog maar” een kwestie van de auto naar Nederland te krijgen. Als je zelf wil rijden, dan heb je tijdelijke transportkentekenplaten nodig. Deze vraag je aan bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Gebruik zeker geen Duitse platen. Ze lijken erg op de Nederlandse versie, maar het gebruik ervan is in Nederland streng verboden, en kan je een boete van € 370 kosten, plus een naheffing voor de BPM en ook nog extra wegenbelasting. Kom niet op het onzalige idee om de kentekenplaten van een Nederlandse auto af te schroeven, en deze op je importauto te monteren. Zelfs als het gaat om de platen van jouw eigen auto, kan deze overtreding je een zware boete opleveren!
 • Zorg ook dat je WA-verzekering op het chassisnummer van de auto in orde is. In sommige gevallen heb je ook een CVO (certificaat van overeenstemming) nodig. Informeer je daarom goed op voorhand.
 • Eenmaal in Nederland dient het voertuig een inspectie van de RDW te ondergaan. Deze checkt onder andere of het voertuig gestolen is, en legt de tellerstand vast in het kentekenregister. De RDW kijkt bij een ingevoerd voertuig uit Duitsland niet naar de technische staat. Daarom is het goed als je dit al in Duitsland hebt laten doen.
 • De laatste loodjes wegen het zwaarst. Na de RDW-keuring volgt de BPM-aangifte (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Je dient het BPM-bedrag te berekenen en vervolgens het aangifteformulier in te vullen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving, of roep de hulp van een kennis in. Er bestaan ook diverse websites waar je de BPM gratis kan berekenen. Ben je niet helemaal zeker van je cijfermateriaal, aarzel dan niet om hier hulp te zoeken.

Sterretjes zien of schokschouderen

Je hebt gelezen waar je allemaal mee rekening dient te houden bij het zelf importeren van een auto van Duitsland naar Nederland. Op dit punt zijn er twee mogelijkheden. Ofwel zie je nu sterretjes; er komt toch wel meer werk bij kijken dan je je had voorgesteld. Laat in dat geval het importeren over aan een firma die hierin ervaring heeft. Het kost weliswaar wat meer, maar je weet dat alles in orde zal zijn. Ofwel schok je de schouders, en verkondig je: “administratieve rompslomp is mijn tweede naam”. In beide gevallen wensen we jou succes bij het vinden van een geschikte auto, en veel rijplezier!